Стежка Довбуша в Яремчі

Стежка Довбуша - це красива природна стежка по слідам "Українського Робін Гуда" і визначне історичне місце в історії України. Фігура ватажка опришків Довбуша - загадкова і оповита різними легендами, пов'язаними з повстанськими рухами.

Олекса Довбуш, лідер гуцульських повстанців в 18 столітті, народився і виріс на Гуцульщині, жив дуже бідно. У юнацькому віці Довбуш вирішує вступити в ряди опришків - тих, хто палили будинки багатих поміщиків, грабували, а іноді і вбивали їх. Це, до речі, історія про карпатського Робін Гуда, адже все награбоване, згодом віддавали бідним і нужденним.

Простий люд схвалював діяльність опришків, а незабаром за особливу старанність зажадав обрати головою Повстанської організації Довбуша. Олекса Довбуш зі своїми соратниками партизанили по печерах і по лісах. Був зрадницьки убитий його знайомим шляхтичем - Дзвінкою.

Художній комплекс «Стежка Довбуша» в Яремче бере початок в одному із заповідних урочищ - Дрибка. Далі йде підйом на невеликі скелі, а після - спуск, де і замикається кільце маршруту. Подужати маршрут можна приблизно за годину з привалами і зупинками. По дорозі ви встигнете розглянути хитромудрі скульптури Дарія Грабаря.

Маршрут цікавий тим, що проходить через приголомшливий красивий хребет Горган - Запрутський. Звідси відкривається вид на річку Прут, а на шляху зустрічаються малі архітектурні форми. По обидва боки - ароматний ліс, і радує око широта простору. По дорозі також зустрічаються реліктові сосни, яким сотні років. Серед представників фауни тут мешкають ящірки, дятли, тхори і борсуки, а також карпатські білки і козулі.

Легенда свідчить, що неподалік від стежок є невеликі печери, де також ховалися соратники Довбуша, а сам Олекса запас тут щось дорогоцінне. Кажуть, що тільки на Івана Купала відкривається вхід до печери, але забрати золото все одно не вийде, адже воно зачаровано. Той, хто наважиться винести скарб - моментально перетворитися в камінь в місячному світлі.

Якщо ви хочете цікавий і не дуже довгий та складний, але цікавий маршрут, то Стежка Довбуша в Яремче відмінно підійде.

Далі можна прогулятися до гучного водоспаду Пробій, на сувенірний ринок, до вольєрного господарства і до старовинного ресторану «Гуцульщина».